Så här spelar vi ishockey vid olika åldrar

Varför nya spelformer?

För det första görs den här förändringen för att hjälpa barn och unga i sin hockeyutveckling. Vi vill inte bara skapa en roligare och bättre hockeyutbildning. Vi vill som många av er där ute också närma oss “riktig hockey”. Men “riktig hockey” ur barnens perspektiv. Riktig hockey är dynamisk mellan åldrar, förutsättningar och utvecklingsnivåer. Vill vi bli ännu bättre på spelarutveckling i Sverige måste vi ha ett öppet sinne inför vad som är bäst i olika skeden av en hockeykarriär. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport.

Ser vi på fotbollen är det helt givet att spela på 3-, 5-, 7-, 9- och 11-mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Den mer kliniska sammanfattningen av vår målbild är att främja och stimulera individens utveckling. Och samtidigt  kunna utveckla taktiska, tekniska, fysiska och psykologiska färdigheter med fokus på hockeyutövande.

Från och med säsongen 2022-23 kommer vi att spela med de anpassade spelformerna i samtliga våra 21 distrikt.

Här i vår Q & A hittar du fler svar på frågor som du eventuellt har.

Här hittar du allt du behöver veta om våra nya anpassade spelformer

I vårt Ramverk för barn- och ungdomsishockey kan du läsa mer om  hur vi kommer att spela ishockey för de yngre under kommande säsong.

I vår Guide för genomförande kan du läsa mer om vad en arrangörsförening ska tänka på när det blir det att anordna matchspel för de olika åldersgrupperna.

I vår Guide för sarginköp kan du läsa mer om hur ni som förening kan gå tillväga för att införskaffa den sarg som Svenska Ishockeyförbundet rekommenderar.